Stirling College Redesign

Stirling College Redesign 2018-03-01T16:35:18+00:00

Project Description

LOCATION

Jacksons Road, Mulgrave
Monash City Council

THE PROJECT

The brief was to accommodate an increase in population size; the college needed more teaching, learning, research, administration and social spaces to be provided in a way that minimised disruption to both the schools operations and within a modest budget.

Specially a flexible classroom that could accommodate a large number of students, a research room for graduate students working in small groups, a seminar room to accommodate 30 people attached to the library that could also serve as a boardroom or meeting room.

Administration area for teaching staff relocating from portable rooms including both private offices and an area for hot desks as well as Archival Space.  

In order to minimise building costs, the design looked to utilise the natural slope of the site and reorientate the social space towards the existing cloister landscaped gardens, bringing a better sense of space and light.  The angled wall design of the research wing was purposlely set apart from the main building to invigorate a sense of newness and future possibilities.

The Stirling College Design achieves the client brief in all respects.  It provides improved amenity to both students and staff, and does it in a visually interest way.  The applied photographic image of the Strathbogie Ranges provides a visual connection the hills beyond and sites within the context of the gardens.  The work connects well with the existing building reinforcing the sense of community that is so valued by the college.

SERVICES PROVIDED

  • Concept Design

  • Design Development

  • Town Planning 

  • Construction Documentation

  • Tender Documentation